”Huset runt sjön”

För ett tag sedan släpptes Miramir Förlags skräckantologi Sjön (2018) som innehåller 49 skräcknoveller av olika författare. Min novell ”Huset runt sjön” var en av dessa noveller ♥

Åkte upp till min favoritsjö Odensjön en solig sommardag för att ta några foton med den superfina antologin där mycket gömmer sig under ytan i de sjöar som dyker upp i novellerna.

Sjön 1

”Huset runt sjön” är den andra novellen som jag får publicerad i år, och det första som jag fått publicerat inom skräckgenren. Novellen handlar om Arina som lever uppe i en hemlighetsfull byggnad mitt uppe på en snötäckt hed. Varje natt när månen befinner sig i blånedan väcks något till liv under ytan på den istäckta sjö som omsluts av huset som Arina lever i.

Huset runt sjön

En del av inspirationen bakom den här novellen kom från när jag var uppe i Stockholm för att intervjua en av mina informanter till min masteruppsats. Efter intervjun vandrade jag nämligen vidare genom ett snöigt Stockholm till Historiska museet och spenderade en eftermiddag bland vikingamynt och skildringar av hur offergåvor sänktes ner i sjöar med hjälp av kittlar.

Här kommer ett litet smakprov från inledningen på ”Huset runt sjön”:

”Det kändes som att sitta inuti i en snöglob där snöflingornas virvlande aldrig tog slut. Runt, runt yrde de och bildade mönster mot den blekblå himmeln. Arina höll kvar handen mot fönsterrutan tills fingrarna började bränna. Försiktigt släppte hon taget om de iskalla blyinfattningarna som letade sig i spiraler genom glaset.

Utanför rutan växte det bara snö och köldrosor så långt ögat nådde, här innanför i värmen blommade både järnlokorna och trollhatten.

Arina steg ner från fönstersmygen, lät fötterna sjunka ner i växtrummets mull. Hon strök över järnlokornas breda blad, smekte de sammetslena växterna som riste till under hennes fingertoppar och rörde sig uppåt. De ville bli kliade, ville ha mer av hennes värme.

Hon hade gärna stannat kvar, fortsatt klappa lokorna, men utanför sjönk solen stadigt och husfruarna hade beordrat henne att återvända så fort hon fyllt sin korg med trollhattens bär.”

Om du vill uppleva riktigt många kalla kårar i sommarnatten, så kika in hos antingen Adlibris eller Bokus och klicka hem ett ex av Sjön.

Sjön

”Huset runt sjön” kommer även att läsas in som ljudboksnovell och finnas tillgänglig på bland annat Storytel. Ser verkligen fram emot att få höra inläsningen av min novell, eftersom det är första gången som något jag skrivit blir inläst. Återkommer när ljudboksnovellen ligger ute!

 

Dagens skrivsoundtrack: ”Mr. Grieves” av Pixies från albumet Doolittle.

Lämna en kommentar

Under Inspiration, Noveller, Skrivande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s